Значението на пролетното почистване на дворове и градини

Освен външния вид има много ползи от пролетното почистване на дворове и градини, като намаляване на потенциалния риск от заболяване в съществуващите растения и разпространението на вредни и грозни плевели. Освен това пролетната работа в градината под нежното слънце може да бъде терапевтична, изключително релаксираща и приятна.

Добре поддържаната градина с Фирма за почистване на дворове е чиста основа. Такава е идеална за нови разсад и растения, които ще оцветят и освежат външното пространство, правейки го приветливо и жизнено.

Сухите растения, произволно растящите стъбла и падналите листа, които вече образуват покривало на земята, не само изглеждат зле, но могат да задушат растенията, да провокират болести и гъбични спори. Такива по-късно през сезона могат да причинят големи проблеми на околната растителност. Така, че пролетното почистване на градината винаги е добра идея, на която може да се насладите. Това място може да е привлекателно и цветно.

Етапи на пролетно почистване в градината

Точно като домашните задължения, почистването отвън може да бъде предизвикателство, особено ако имате работа с щедро пространство. За да не станат непосилни задачите, сме разпределили целия процес на етапи. Ето правилните стъпки, за да се насладите на красива градина, независимо от сезона.

Премахване на сухи листа

Премахването на листата подобрява външния вид на вашата градина. И, докато някои листа са добри за разсад, тревните площи и други растения, твърде много могат да блокират достъпа на слънчевата светлина до корените и стъблата, увреждайки растенията. Това им пречи да растат и причинява изсъхването им. И така, първата стъпка е да се справите с отстраняването на падналите листа. Може да извършвате тази дейност с гребло или прахосмукачка за листа.

Събраните по двора сухи листа и боклук, евентуално донесени от вятъра, може би ще бъдат изхвърлени в контейнера. Най-добре е в двора да има селективни кофи за боклук, с помощта, на които правилно да подбирате отпадъците за рециклиране.

Премахване на плевели

Плевелите са враг на цветята и декоративните растения, защото растат неудържимо и могат да задушат растенията. В допълнение към грозния и неподдържан вид, който могат да придадат на вашата градина, те могат да приютят гъбички и насекоми, вредни за културите. Така, че плевенето е много важна стъпка в процеса на пролетно почистване на градината.

Подрязване на храсти, дървета и декоративни треви

През зимата някои клони на дървета могат да замръзнат и да страдат от студа. Най-добре е внимателно да отстраните засегнатите клонки, сухи листа от дървета и растения/цветя, за да позволите хармонично развитие на растителността. Чудесно е, как трайните насаждения се връщат към живота година след година. Те, обаче трябва да бъдат подрязани и оформени, преди да започнат да растат отново.

Подготовка на почвата

Веднага, след като сланата изчезне, почвата е готова за нови култури. При студено почвата има склонност към уплътняване, затова е препоръчително да се прекопава и проветрява. По този начин е още по-лесно да изкопаете дупки за новите растения. Може да използвате естествен компост или тор, за да направите почвата хранителна за растенията. Такива ще са преминали през труден момент и имат нужда от малко помощ. Ако почвата е увиснала, може да я напълните с нов слой почва.

Засаждане на нови цветя и храсти

Сега, когато почвата е готова, всичко, което остава да направите е да се насладите на новите растения. Пролетната цветна градина е прекрасна, а сезонните растения правят истинско шоу с прекрасните си нюанси, но не са много издръжливи. Ако искате да се радвате на нови цветя и пъпки, през цялата година, изберете издръжливи растения като рози, здравец и други.

Източник на инфо: Извозва.сом

Scroll to Top