Любопитни факти за автомобилната GPS навигация за кола

Къде бихме били без GPS в колите си? Не наистина, къде щяхме да бъдем? Шегата настрана, автомобилната GPS (глобална система за позициониране) навигация революционизира начина, по който шофьорите се придвижват. Всичко това се промени значително, откакто навигацията за автомобили, стана обичайна джаджа в превозните ни средства.

Може би не знаете обаче, корените й датират от 30-те години на миналия век. Това е много, преди сателитите да бъдат използвани, за да помагат на шофьорите да насочват към тяхната дестинация. И така нещата се развиват сравнително бързо до наши дни, когато GPS навигацията, чрез приложения за смартфони и системи в автомобила напълно елиминира необходимостта от сгъваемите хартиени карти.

И така, към днешна дата е стандартна част от много автомобили и смартфони. GPS навигацията трябвало да претърпи някои трудности, за да стигне до мястото, където е сега.

Ето какво трябва да знаете за историята на GPS и навигация за кола:

Ранното развитие на автомобилната навигация

Смята се, че най-ранният известен опит за разработване на автомобилна навигационна технология за автомобили е през 1930 г.. Тогава е създаден Iter Avto. Avto разчитал на поредица от хартиени карти, за да помогне на шофьорите от точка А до точка Б, което създавало проблеми всеки път, когато се отклонявали от планирания маршрут.

Това се дължи отчасти на начина, по който е направен Avto, тъй като превъртането на картите се контролирал от кабел, прикрепен към скоростомера на автомобила, което водел до скоростта на автомобила, определяща, колко бързо се превърта картата.

Най-ранният опит за разработване на навигационна технология е през 1930 г.

Три десетилетия по-късно, през 1960 г., Съединените щати се възползват от тази технология и я използват за своите военни цели, а други производители на автомобили използват технологии като електронен автоматичен компас и DAIR (система за помощ на водача, информация и маршрут).Всичко това, преди появата на по-модерни GPS системи.

Развитие през 70-те и 80-те години, от Япония обратно до Северна Америка.

GPS системата, която позволява на приемниците да определят местоположението си, чрез изпращане на сигнали до сателити, започва да се разработва през 1973 г. като военен проект на САЩ. Десет години по-късно тогавашният президент на САЩ Роналд Рейгън подписал указ, позволяващ GPS технологията да се използва от цивилни.

Все пак отнело няколко години, преди да стане, често срещано в автомобилите.

През 1981 г. навигационната система Electro Gyro-Cator се появява в колите на Японски модели. Разработена в сътрудничество със Stanley Electric и Alpine, Electro Gyro-Cator тя функционира, чрез хелиев газов жироскоп.

През десетилетието са създадени и други системи.

Съвременните GPS навигационни системи

Въпреки, че тези изобретения от 80-те повлияли над развитието на съвременните GPS системи, сателитната навигация, която много познават днес, не се появила до 1990 г.

Много производители на автомобили експериментират с технологията, през 90-те години, докато през 1998 г. Garmin представя своята GPS и в крайна сметка става една от най-известните фирми за GPS навигация.

В днешно време GPS технологията си проправи път към смартфоните, чрез Apple Maps и Google Maps, наред с други. Така те се превърнала в повсеместна технология, без която буквално не можем да си представим да отидем никъде.

Източник: bgauto.eu.

Scroll to Top