Почистване на мазета и тавани

Най-добрият начин да започнете пролетното почистване е първо да изчистите цялата бъркотия от къщата. Може да се наложи да наемете помощ от професионална фирма за извозване на боклуци. Такава ще ви помогне да премахнете всички предмети от тавана и мазето.

Когато сте в процес на премахване на елементите, ще се наложи и да разделите всичко на купчини. Поставете елементите, които искате да запазите, на една купчина. Поставете предметите, които могат да бъдат рециклирани или дарени, на друга купчина. Последната купчина нека бъде за всички елементи, които вече не искате или използвате. Професионалната фирма smetishte.com за извозване на боклуци, след почистване на мазета и тавани, може да изхвърли тази купчина вместо вас. Като разделяте предметите, докато ги сваляте от тавана или от мазето, ще откриете, че е много по-лесно да организирате всичко.

Таванът:

След като всички предмети са премахнати от тавана, отделете време, за да го почистите старателно. Сега също е добър момент за цялостна проверка. Може да проверите за дупки или течове. Дупките на тавана може да означават, че там живеят малки същества. Ако таванът е малък, може да се наложи да обходите малко наоколо, за да видите дали има дупки. Ако откриете дупки, дори малки, може да отделите време, за да ги поправите и закърпите правилно. Трябва също така да проверите изолацията, за да видите дали нещо трябва да се поправи или смени. Не забравяйте да проверите за течове. Ако видите признаци на теч, покривът може да се нуждае от ремонт.

След като приключите с проверката на тавана, ще искате да поставите нещата, които трябва да съхранявате обратно по организиран начин. Не забравяйте да съхранявате артикулите в пластмасови кошчета, а не в картонени кутии. Картонените кутии обикновено не издържат толкова дълго, колкото пластмасовите контейнери за съхранение, а пластмасата ще попречи на дребните вредители да ровят в предметите ви.

Мазето:

Дори ако вашето мазе е най-малко посещаваната част от къщата ви, поддържането му чисто и организирано е важно. Ако имате неща като химикали или боя, проверете колко дълго са годни. Ако знаете, че няма да ги използвате до изтичане на срока на годност, погледнете етикета за правилната техника за изхвърляне. Също така не забравяйте да прочетете етикета, за да видите, с какво трябва или не трябва да се съхранява химикалът.

Дори и да не забележите мухъл в мазето си, спорите могат да се скрият и в най-малките гънки. Препоръчителната смес за почистване и дезинфекция е 1 чаша белина и 3-4 литра вода. Почистете старателно стените и пода и ги подсушете, доколкото можете. Използвайте влагоуловител поне през следващите няколко дни, за да намалите риска от развитие на мухъл.

Инсталирайте стелаж, който ще е в полза за всички ставащи на съхранение предмети. Подредете предметите и материалите, които искате да поставите на рафтовете по размер и тегло. Не забравяйте да поставите тежките предмети по-близо до дъното на вашия рафт. За предмети, които ще поставите на пода, помислете за изграждане или закупуване на малка платформа, която да поставите в ъгъла на мазето. Платформата ще предпази предметите ви от замърсяване и, ако мазето ви има проблем с наводнение, това също ще предпази вашите предмети от щети и вода.

След като решите кои вещи и предмети ще задържите на тавана или в мазето, ще е време да ги приберете обратно по организиран начин. С помощта на професионален екип всичко това може да е в пъти по-лесно!

Scroll to Top