Стефановден – На 27 декември почитаме Св. Стефан – имен ден

Стефановден се празнува на 27 XII всяка година. Имениците, които честват този ден са много. Сред тях са имена като Стефан,Стефка, Станка, Станислава, Станислав, Стойл, Стойлка, Стамен, Стамена, Станимир, Запрян, Запряна, Венцеслав, Венцислав, Венцислава, Венцеслава и техни производни.

По някои статистики излиза, че Стефан е сред най-често срещаните имена в България и означава в превод „венец“.

Денят е свързван с Мръсните дни. По нега се спазват странни обичаи.

В тези дни жените не трябва да работят къщна работа – не бива да метат, предат или да си мият косите. Мъжете не трябва да си перат ризите. Лоши болести чакат всеки, който не се е съобразил с тези повелия.

Празникът Стефановден се празнува в България, като се прави обичаят “ладуване“.

Преданието разказва

Стефан е светия. Той е един от седемте Исусови ученици и е избрани веднага след възкресението, да се погрижи за християнското общество в Палестина. Той е един от дяконите на Исус Христос.

Той бързо бил наклеветен и обявен за архидякон, който престъпва Мойсеевия закон и хули Бога.

Старейшините го обрекли на гибел в Йосафатовата долина, където оставили гневната тълпа да го замерва с камъни докато умре.

По този начин Стефан е първият, на християнската вяра мъченик, загинал за христовата вярата. В 415 година мощите му били открити, а днес се пазят в Ерусалим, Сионския храм.

Традиции

На този ден младите отиват на гости у кръстници, кумовете или родители. На трапезата се поставят месни ястия. Сервира се кисело зеле със свинско месо и се прави баница с месо.

Поверията за Стефановден

На Стефановден някои честват празниците за мишките, които траят чак до Кръстовден.

Спазват се строго забраните по Мръсните дни (Караконджови дни, Мръсници, Погани дни, Некръстени дни, Пепелни дни). Според празничния народен календар дните между Коледа и Йордановден  са дни на демони и караконджоли , които може да вредят на хората, затова е и важно да се спазват стриктно обичайте по Стефановден.

Едно от повелията казва, че в тези дни не трябва да се излиза по тъмно, защото навън в мрака, бродят зли сили.

Scroll to Top