Как се прави зониране на детска стая

Детска стая, тя е отделен свят за детето, в който то пълноценно и всестранно се развива, а също и почива. Ето, защо е важно да се осигури комфортна и уютна атмосфера. Така, се прибягва до техника като зониране на детска стая. С прости думи, това е разделянето на стая на определени зони с компетентно разграничаване на пространството.

Какви зони трябва да има в една детска стая?

Това, разбира се е място за спане. То се избира в съответствие с възрастта на детето. Трябва да има зоната за игра с максимално свободно пространство за малки деца и спортен кът за по-големи деца. И не забравяйте, да се погрижите за подреждането на работното място с маса (бюро), нощни шкафчета и правилно организирано осветление. Научете: Как да изберем мебели за детска стая.

Разделянето на стая на определени зони не е просто начин за рационално използване на пространството. Това е възможност за получаване на лично пространство за всеки член от семейството.

Как се прави зониране на детска стая за две деца

Ако няколко деца от различен пол живеят в една стая, тогава с помощта на компетентно планиране на стаята е лесно да се разпредели достатъчно място за всяко от тях.

Ако пространството позволява, тогава може да разделите детската стая успоредно с цветовата схема в съответствие с пола на детето. Така всяко дете избира онези нюанси, които му харесва. Може също така да използвате различни текстурни покрития, декоративни корнизи и т. н. За всяко дете са монтиарни персонално легло, бюро, рафтове и други необходими мебели. Зоната за игра може да е споделена.

В малката стая зоните са най-практични за комбиниране. Например, инсталирайте двуетажно легло или таванско, с няколко стола и трансформиращи се мебели.

Когато мислите за интериора на детската стая, е важно да вземете предвид предпочитанията на нейните обитатели. Тогава всички ще са доволни и ще се чувстват комфортно.

Зониране на общата детска стая

Доста често се случва детето да няма отделна стая и е необходимо да се оборудва детски кът в общата стая (например в хола или спалнята). В този случай най-добрият вариант ще бъдат прегради и паравани или монтаж на стени от гипсокартон с плъзгащи се врати. Така родителите и децата ще имат условно отделни стаи, съответно никой няма да пречи на никого.

Зониране на детска стая с цвят

За да се оборудва рационално жилищното пространство и в същото време да се запази целостта на интериора, дизайнерите съветват да се използват следните техники.

Методи за зониране на пространството:

Дялове – Те са универсален вариант, тъй като са идеални за всяка стая. Оригинален вариант за зониране могат да бъдат прегради от плат (тежък или лек текстил). Те визуално ще разделят, например, работните и игралните зони. Преградата от гипсокартон ще помогне радикално да се ограничи пространството. Това, по-често се използва за зониране мястото за почивка.

Стелажи – Те помагат не само да разделят стаята, но и да поддържат реда в нея. Рафтовете не изглеждат обемисти и са много функционални, тъй като могат да поберат всякакви неща – книги, предмети за любимото хоби и т.н..

Цветни решения – Тази техника ще ви позволи да ограничите пространството и да направите стаята визуално просторна. Най-лесният начин да подчертаете отделни зони е да боядисате стените в различен цвят или тон.

Декориране – В това отношение всичко зависи от предпочитанията на децата. Можете да украсите стените с фототапети с образа на любимите си герои, да направите опънат таван, който имитира небето и др.

За функционалното разделение на стаята е препоръчително да използвате различни източници на светлина. Например, в зоната за игри и работа инсталирайте по-светли и заглушени в близост до мястото за спане. Многостепенните тавани и подове също ще помогнат за разделянето на стаята по уникален начин.

Както виждаме, компетентното зониране на пространството ще ви помогне да направите дори най-малката стая практична и функционална. В същото време всеки ще има свое кътче и всеки ще бъде щастлив.

Източник: https://dream-home.bg.

Scroll to Top