Какви са лечебните свойства на дивите цветя

Полските цветя се считат за тези, които растат по ливади или в полето. Това са диви видове, които се вкореняват в открити пространства. Те включват: лайка, лютиче, метличина, трева мечта и много други ливадни цветя.

Фирма за почистване на терени, предоставя малко полезна информация за лечебните свойства на някои диви цветя. Ето и тях:

На пръв поглед може да изглежда, че няма нищо забележително в тях и те значително отстъпват на розата. Но за хората, които поне веднъж са видели цъфтящо поле, ще запомнят тази красота завинаги.

Полските цветя са деликатни, прости и непретенциозни, но е невъзможно да откъснете очи от тях. И опияняващият аромат, който идва от тях, ви кара да забравите за всички проблеми. Поради лечебните свойства, които притежават, те се използват широко в народната медицина. Днес ще ви запознаем с:

Подбел; Бел; Здравец и Змийско мляко.

Какво представляват дивите цветя?

Учените имат повече от петстотин хиляди вида, но най-често се използват най-ярките представители.

Подбел

Това е тревисто растение от семейство Астрови. Расте в дерета и по полета, върху глинеста почва. Това растение помага за справяне с кашлицата, премахва добре храчките от лигавицата и е ефективно, срещу магарешка кашлица.

Можете да събирате млади листа. Цъфти в началото на пролетта. Съцветията трябва да се откъсват при хубаво време, когато цветята са напълно разцъфнали. За да запазят добре, те трябва незабавно да се изсушат. По-често листата се използват за медицински цели. Но е важно да знаете какви трябва да бъдат. По-добре е да ги събирате през май-юни, когато са още млади, през пролетта.

Бел

Bellflower е един от най-популярните видове диви цветя. Принадлежи към семейство Колоколчикови. Най-често те са сини, но има лилави или сини камбани.

Препълнената камбана изглежда интересна. Ярките му лилави цветя не са спуснати, а се отварят и плътно притиснати един към друг. Болонската камбана образува дълга, плътна стрела, която се откроява на фона на други растения. Цветята са бледосини и дори бели.

Всички видове имат противовъзпалителни и антимикробни ефекти и това ги прави широко приложими в медицината.

Здравец

Мнозина го смятат за най-красивото диво цвете. Само надземната част на растението, а понякога и корените, може да се използва за медицински цели. Тревата трябва да се събира по време на цъфтежа. Те се суши под навеси в топли помещения, които са добре проветрени. Трябва да съхранявате в стъклен или дървен съд за не повече от една година.

Здравецът трябва да се използва вътрешно при фрактури, епилепсия, дизентерия, отравяне, гастрит. Растението ускорява заздравяването на гнойни рани, абсцеси, облекчава възпалението.

Змийско мляко

Преведено от английски език Хелидоний се използва в медицината в много страни. Това растение има широк спектър от лечебни свойства. Смята се, че е ефективен като допълнителна терапия за рак. Расте в дерета, близо до водоеми, по краищата на гората – навсякъде, където има влажна почва.

Хелидоний е многогодишно растение с разклонено стъбло. Покрито е с къси косми, малки листа с дръжки и цветя със златистожълт оттенък, които са събрани в съцветия.

Растението съдържа следните вещества:

витамини;

алкалоиди;

органични киселини;

флавоноиди;

горчивина;

етерични масла;

смолисти вещества и други полезни компоненти.

Настойките и препаратите на основата на жълтурчета имат каутеризиращ, холеретичен, аналгетичен, хипотензивен, антимикробен, противовъзпалителен и заздравяващ раните ефект.

В заключение:

Дивите цветя с опияняващ аромат са красиви и привличащи вниманието, но трябва да се използват правилно. Колкото до техните лечебни свойства, ако не са ползвани прецизно и внимателно, дори те, могат да бъдат опасни.

Източник: chistachi.bg

Scroll to Top