6 малко известни и интересни факти за хлебарки

Знаете или не, ние сега ще ви разкажем някои интересни и любопитни факти свързани с хлебарките. Имайки предвид, че тези нежелани гости се настаняват в домовете на всеки от нас…

Независимо, какво обзавеждане имаме в дома, какъв стил на аранжиране в помещенията, какви навици и обичай следваме. Те са навсякъде и ако все още не сте ги виждали, това не е гарант, че няма да дойдат и във вашия дом. Вижте още малко известни неща за хлебарките, предоставени ни от Превента ДДДД.

  1. Хлебарки и глобално затопляне

Хлебарки изпускат газ на всеки 15 минути. След смъртта си, те продължават да отделят газове за още 18 часа. Като цяло газовете, които всички насекоми по света отделят, представляват 20% от целия метан, отделен на земята. Газовете на хлебарка заемат най-значимото място в тези 20 процента, което означава, че техният „принос“ за глобалното затопляне на планетата съвсем не е малък. Термитите и кравите, също допринасят значително за затоплянето.

  1. Хлебарки умират по гръб

Ако хлебарка падне по гръб, на равна земя (например на пода), вече не може да се преобърне и да умре. Ако падне някъде на земята, листа, трева, клони или камъчета могат да помогнат да се хване и да се преобърне. Следователно убийците пестициди съдържат вещества, които парализират мускулите на насекомите.

  1. Международното име за хлебарки

Международното име на хлебарка “ La Cucaracha“ от испански произход и английското „cockroach“.

  1. Хлебарката съска по филмите

Има един вид хлебарки Мадагаскар съскащ хлебарка (които съскат). По време на движение, тя издава достатъчно силно съскане, пробивайки си път, сякаш крещи: „Направете ми път, моля път!“ Това е открито от режисьори и успешно използват гласовете на тези хлебарки, за да звучат специални епизоди.

  1. Хлебарки без глави

Хлебарките продължават да живеят без глава. Това предполага, че не дишат през носа, както хората и други животни и насекоми. Те дишат с клетките на цялото тяло. Наред с това насекомите нямат кръв, което означава, че в тялото няма натиск. Хлебарките могат да живеят без глава известно време.

  1. Хлебарките причиняват астма

Преди 50 години беше открита пряка връзка между хлебарки и алергичните заболявания, по-специално астма при хората. Всяка многоетажна градска сграда съдържа, между 900 и 300 000 различни насекоми повечето, от които са хлебарки. Учените смятат, че повечето алергични заболявания се появяват у дома, защото хората, особено децата, са предимно на закрито. За разлика от случайните алергии, свързани със сезоните, алергиите към хлебарки са целогодишни.

Източник на информация: http://preventa.bg.

Scroll to Top