10 насекоми, които живеят в домовете ни

Живеейки в къщата или апартамента си, малко хора подозират, че с тяхното съществуване в местообитанията им съжителстват и редица други обитатели. Тук съвсем не става дума за гълъбите на покрива или домашните любимци у съседите. Тук говорим за редица насекоми, които делят с нас жилищата ни.

Колкото и да се опитвате да се отървете от тях, това е практически невъзможно да се направи. Такива съседи съществуват отдавна и са се научили да се адаптират към почти всякакви условия. В днешната статия ще поговорим за 10 вида насекоми, които живеят в домовете ни. Източник на информацията ни е сайтът: www.preventa.bg.

Списъкът ни с 10 насекоми, които живеят в домовете ни започва с:

Паяците

Това са най-често срещаните насекоми (ако можете, разбира се, да ги наречете така). Те са много древни същества и се разбират добре с човек. Съществува дори поверие, че ако убиеш паяк е лоша поличба или ако в дома ти живее паяк, трябва да се стягаш за гости.

В света има повече от 45 000 различни видове от тези същества. Всъщност те не вредят на човек, дори помагат, като ловят мухи. Изключението са отровните индивиди, но в нашите географски ширини те не са често срещани. Нашите предци са вярвали, че паякът е пазител на просперитета в къщата и външният му вид е добър знак.

Комарите

Вероятно най-нелюбимото насекомо за всеки човек е комарът. Този бръмчащ кръвосмучеш индивид пречина съня и ухапванията му са страшно сърбящи. Подобно на паяците, има огромен брой видове. В момента целият свят е загрижен за нарастващата популация на тези насекоми. Те пренасят много заболявания, включително вирус Зика, малария, чикунгуня, треска от Западен Нил и вирус Денга, от Африка. Интересно за комарите е, че се адаптират перфектно към всякакви условия и се размножават много бързо. Те обожават влагата. За щастие човечеството измислило много начини да се отърве от тези насекоми. Препоръчвам да инсталирате мрежи против комари и да използвате репеленти.

Щурците

Щурците са насекоми, които доста често живеят до хората. Ще се изненадате, но понякога те са големи и на пръв поглед не са много привлекателни. В света има огромен брой от тези видове. Преди се е смятало, че щурците в къщата са за просперитет, но едва ли днес ще се съгласят с този знак. Щурците, като молците, могат да съсипят дрехи или храна. Те обичат влагата и много често се размножават в наводнени мазета. Малко са ползите за хората, а те са главно в нощните концерти на тези изпълнители. Такива съседи не причиняват много вреда, но ако в къщата ви се съберат много щурци, тогава е по-добре веднага да се отървете от тях.

Книжни въшки – Psocids

Ще се изненадате, но въшката в книгите живее в много къщи. Тя носи това име поради факта, че се храни с органични остатъци и се размножава в подвързиите на книги. Такова насекомо обожава праха и може да причини непоправими вреди на книги и всякакви колекционерски публикации. Определянето присъствието на книжните въшки е достатъчно лесно. В тишината ще чуете тих тиктакащ звук, не може да бъде объркан с нищо. Тези насекоми не влияят на човешкото здраве, но е по-добре да не се допуска тяхното развитие. За да се предотврати появата на Psocids, се препоръчва да се прави мокро почистване по-често.

Кърлежите

В момента учените знаят повече от хиляда разновидности кърлежи. Всички те заплашват човешкото здраве. Те живеят по килимите и във вилите. Редовното измиване и използването на почистващи препарати не могат да убият тези насекоми. Кърлежите оставят след себе си следи от живота. Такива храносмилателни ензими могат да причинят алергична реакция у човек или редица заболявания. Може да се развие астма, алергичен ринит, конюнктивит, дерматит и други. Борбата с такива насекоми е съвсем проста. Изхвърлете всички килими и сложете линолеум.

Молците

Молецът е вредител, който живее в домове по целия свят. Ще се изненадате, но само гъсеница на това насекомо разваля дрехите. Храни се с дрехи, килими, тапицерия, козина, вълна и много други. Учените са открили, че гъсениците на молци ядат храна и растителни продукти (зърнени храни, брашно и хляб). Разбира се, такива насекоми няма да донесат нищо добро в къщата, така че трябва да се отървете от тях възможно най-скоро. Добре е, че съвременният свят има огромен брой начини за това, а в магазините има много специални продукти против молци.

Мокрици – Woodlice

Да наричате тези насекоми дървояди не си струва, тъй като те принадлежат към ракообразните. Няма как да не ги добавим в списъка с насекоми, които живеят в домовете ни. Много интересно е, че тези същества, усещайки опасност, се свиват и имитират, че са мъртви. Woodlice се намират в корпус, който е постоянно мокър. Те са отличен индикатор, че някъде изтича тръба и е имало пробив във водоснабдителната система. Опасността от мокриците е за стайните растения, особено за тези със слаба коренова система. Препоръчвам да се борите с тези „съседи“ възможно най-бързо.

Мравки

Мравките в апартамента не са твърде чести гости. И все пак, ако са се настанили във вашия дом, тогава премахването им ще се окаже доста трудно. Такива насекоми са в състояние да развалят храната и пренасят много различни заболявания. Характерно за тях е, че се размножават много бързо и могат да живеят в почти всяка част на къщата. Тези насекоми обаче обичат топлината и просто не живеят в студа.

Хлебарките

На земята има около 4600 вида хлебарки. Тези насекоми са едни от най-старите на планетата ни. Смята се, че са съществували по времето на динозаврите. Следователно, да се отървете от такива съседи е много трудно. Освен факта, че хлебарките не са приятни за гледане, те са в състояние да навредят на храни, стайни растения и са носители на много болести. Сред най-популярните са червените хлебарки (пруски). Те са често срещани. Друг известен и често срещан вид е американската хлебарка. Те идват от различни тропически страни, а в жилищата ни обитават топли и влажни помещения. Такива насекоми се хранят с всички и засилват дейността си в тъмното. Те се размножават много бързо, така че ако имате хлебарки, незабавно вземете мерки за унищожаването им.

Стоножка

Стоножките с ужасяващи за всички жители на къщи или апартаменти. Имат непривлекателен външен вид и често е голям. Тези насекоми, обаче се появяват в жилищата ни само ако са попаднали от улицата в търсене на храна. В реалния живот такова насекомо е абсолютно безобидно за хората. Живее в мазета или в стаи на приземните етажи. Често живее под пода и излизат при хората само по време на търсенето на храна.

Надяваме се, че нашата статия днес ви е била интересна, разбираема и полезна. Сега знаете за 10-те насекоми, които живеят в домовете ни. Някои не трябва да се страхува от тях, но е добре да помним, че повечето от тях нямат място в дома на човека и когато се появят за първи път, трябва да се вземат подходящи мерки. Тук на помощ се явяват екипите на Превента ДДДД.

Scroll to Top