7 опасни домакински предмета, които използвате почти ежедневно

Често свързваме дома със сигурност. Въпреки това домът ни, замъкът ни, може да бъде много опасно място. Всяка година много хора се нараняват или дори умират от домакинските предмети, които постоянно и всички използваме. Най-вероятно имате и повечето от тези фатални предмети и вероятно сте ги използвали и днес. Но знаете ли, че могат да ви убият?

  1. Избелване

Белината е предназначена за твърдо почистване и е много опасна. Дори вдишването на парите й могат да бъдат фатални и смесването им с други почистващи продукти (амоняк и киселина) може лесно да доведе до фатални последици. Основната съставка на белина е натриевият хипохлорит. Когато се смесва с амоняк, това вещество отделя токсични газове, наречени хлорамини. Когато се смеси с киселини, белината отделя хлорен газ, който може да повреди лигавиците, дори при минимална експозиция.

  1. Паста за зъби

Пастата за зъби съдържа главно флуор, поради което поглъщането й е изпълнено с последствия за здравето. Обикновено производителите предлагат да се прилага паста, върху четка с размер на грахово зърно. Рекламата обаче показва много по-големи порции. Това може да бъде особено вредно за деца, които не знаят как точно да измерят количеството паста за зъби. Друг важен рисков фактор е зъбната флуороза, която е страничен ефект. Пастата за зъби, предназначена да поддържа устата и зъбите чисти, в крайна сметка може да стане фатална.

  1. Препарати срещу молци и други вредители в дома

Те съдържат парадихлоробензен и затова са опасни не само за молците. Химикалите в тези топчета, когато са изложени на кислород, се превръщат в газове с подчертан „аромат“. Те дразнят очите и белите дробове и дори се подозира, че причиняват рак. Това е особено опасно за по-слабите детски организми.

  1. Бои с олово

Производството на такива бои са забранени в много страни, но преди това изградените къщи и сгради все още съдържат останки от такива бои и жителите им могат да пострадат. Разпада се в стаята и това може да доведе до попадането им в тялото. Между другото, оловото много бързо води до отравяне на тялото и смърт, така че извършете одит на къщата. Ако имате стара сграда, проверете за останките от тези бои. Направете основно и старателно почистване. За цялостно извозване на строителни матирали, след ремонтна дейност вижте за екипи на фирма. Изхвърляне на стари мебели в София – цени за извозване на отпадъци.

  1. Удължители и кабели

Удължителите и кабелите са много по-опасни, отколкото повечето хора мислят. Използвани у дома и на работното място, удължители и кабели са изключително запалими. Всяка година има много пожари именно заради тях. Освен това отделението по травматология е добре запознато с пациенти с наранявания, свързани с удължителни връзки, главно с фрактури, навяхвания или разкъсвания.

  1. Полиращи препарати

Мебелен полиращ препарат може да направи по-свеж и приятен вида на дадена мебел, но може да ви накара да пътувате до болницата с линейка. Въпреки това е често срещано изделие, което се съхранява в нощното шкафче с домакински химикали в домовете по целия свят, все пак е опасно. Лакът има изключително токсичен състав, който може да отрови тялото, чрез контакт с кожата и дори чрез вдишване. Извадете го от дома си, защото здравето е по-важно от красивите мебели.

  1. Съдове за готвене с незалепващо покритие

Почти всяка домакиня има чинии с незалепващо покритие. Вероятно те присъстват в 90% от семействата заради тяхното удобство. Въпреки това, както знаете, тя е покрита с вещество, наречено „тефлон“, и експертите отдавна твърдят, че при нагряване на тефлона се появяват опасни химически емисии. Тоест тефлоновите тигани са безопасни, докато не прегреят. Когато съдовете за готвене достигнат висока температура, покритието започва да се разпада на невидимо молекулно ниво и се отделят токсични газове. Това е особено тревожно, като се има предвид, колко често забравяме нещо на печката.

Scroll to Top