5 съвета как да продадете имот бързо и изгодно

Замисляли ли сте се дали е рентабилно да продадете имот с помощта агенция за недвижими имоти.

С агенцията за недвижими имоти може да опитате това и да научите много повече.

Как да се изчислява пазарната стойност и факторите, оказващи влияние над цената. Как да подготвите къща за продажба и да подадете ефективно. Как да комуникирате с купувача? Всички тези и много други въпроси изникват в главата на човек, който иска да продава имот изгодно.

Различните цели и очаквания от продажбата за всеки са различни.

Някой, построява къща за препродажба и иска да спечели, някой получава в наследство и иска да продаде спешно, а трети искат да увеличат жизненото пространство.

Следователно, нека веднага се съгласим, че под думата „печеливша“ сделка разбираме „не по-ниска от пазарната стойност“. И сега ще дам някои съвети – колко бързо да продадете къщата без брокери, конспирации и магии.

Колко бързо мога да продам имот, чрез агенция за недвижими имоти?

Първо разгледайте този адрес: сайта на агенцията.

През последните години има множество агенции за недвижими имоти и частни специалисти по покупко-продажби на недвижими имоти.

Съвет 1 – не очаквайте бързо да продадете имот, без помощта на агенция за недвижими имоти. Хората са по-склонни да купуват с посредник – брокер. Разбира се те са склонни да заплатят 1-3% комисионна на агенции за недвижими имоти.

Първоначално къщата се оценява от специалисти или оценител, а цената ще бъде малко по-евтина от реалната й пазарна стойност. Това се прави, така че да донесе допълнителна печалба.

Съвет 2 – спестявате време от подготовката на документи. Трябва да подготвите оригинални документи и копия: удостоверения за държавната регистрация на собственост върху жилищна сграда; Удостоверение за държавна регистрация на собствеността върху земята, на която се намира къщата; кадастрални карти на имота и прилежащ парцел; извлечения от Единния държавен регистър; нотариално заверено съгласие на останалите собственици, ако има такива.

Съвет 3 – Как да изчислим пазарната стойност на имота. Това дали е евтин имот или луксозни имоти. Ако продавате имот без посредник, ще се наложи сами да направите правилна оценка на къщата. Това е половината от успеха на продажбата. Ако надцените дома си, може да загубите време и пари. Има два подхода за самооценка на стойността на недвижимите имоти: Ценообменният подход, който се състои в определянето на разходите за закупуване на един и същ поземлен имот и изграждане на подобна къща, като се вземе предвид нейното износване; Сравнителна оценка на имота с подобни обявени за продажба.

Факторите, влияещи върху цената на даден имот са местоположение; Техническо състояние; Инженерни мрежи (отопление, електричество, газ, вода, канализация, интернет); Инфраструктура около къщата (алеи, магазини, училище, детска градина, болница).

Съвет 4 – не забравяйте, че ключовите фактори за купувача няма да са в достойнството на къщата, а в нейните недостатъци. Следователно, преди да подадете обявата за продажбата, отхвърлете всички минуси. Оценете какви обстоятелства могат да ви принудят да направете отстъпка от цената. Направете къщата привлекателна. Обновен покрив; красива порта от ковано желязо и прясно боядисана ограда, уютна пейка или модерна визия, както на входа, така и във вътрешността могат значително да покачат цената.

Съвет 5 – психолозите казват, че решаваме да купим през първите 30 секунди. Затова, преди да продадете е важно да направите малък козметичен ремонт: да се отървете от пукнатини, петна и драскотини; Намерете най-изявените места в къщата и ги украсете със светли завеси или навеси; Подчертайте положителните страни на помещенията. Направете имота уютен. Погледнете имота си през очите на купувача.

Scroll to Top