Каква е ролята на текстила в интериора – как се използва дизайна

Текстилът в интериора дава тон и създава настроение. Въпреки това, с цел да е угодно на собственика му за дълго време, важно е да отговаря на изискванията не само за качество, но и да отговаря на модните тенденции.

В крак с времето – технологичният прогрес не стои на едно място и това се отнася за всички сфери на човешката дейност, включително и текстилната промишленост. Той създава нови тенденции за плат, цвят и дизайн. Според новата концепция за дома, интериорът се превърна в средство за изразяване. На мястото на масивни мебели, дизайн и изобилие от аксесоари идват и пространствени игри и текстил. Но в същото време, производителите взема под внимание не само на новите тенденции в модата, дизайна и архитектурата, но и предпочитанията на всеки от социалните групи, а следователно, излиза на преден план с функционалността и трайността на тъкани и текстура. Свободата днес се оценява най-скъпо, така че не се поставя в съвременния свят на изкуството дизайн в твърда рамка, позволява да се даде свобода на въображението.

Въпреки това, едно нещо остава постоянно и това важи и за занижена елегантност, оригиналност и комфорт. И нека дизайнерски тенденции не се променят толкова бързо, колкото при дрехите, сега може спокойно да кажем, че мебели текстил с кариран модел е възможно да отразяват стила на „грънджа“ и „армията“, идващи от модните подиуми на световния пазар. Неговият спътник замени тъкани, напоени в пастелни бежови тонове и разредени спокойни орнаменти и петна от контрастиращи елементи в общия тонус на интериора. Ролята на текстила в интериора расте: често такива се откроява на петна, като вид семантичен акцент и под всякакви форми. Текстилът в мебели и столове за офис и дома се предлага в изключително богата гама.

Scroll to Top