Как да се грижим за твърдите подови настилки

С цел запазване красота и елегантността на подовете за много години напред е добре да следваме указанията за грижа и поддръжка. Някои от тях са изброени по-долу, а преди това разберете, защо ламиниран паркет е правилен избор за подова настилка:

Ежедневно почистване на паркет

Редовно почистване или използването на прахосмукачка ще предотврати замърсяване и прах от натрупване на финала. Използвайте мека четка или филц. Всеки път, преди да използвате прахосмукачката се уверете, че главата на вакуума не може да надраскат повърхността на пода. Ако е необходимо, почистете замърсени места с други почистващи препарати, направени специално за дървен паркет.

Седмично

Редовно разпръсне и тупане на черги, ще допринесе за отстраняване на замърсяванията и песъчинки. Това ще предпази лака от бързо износване и паркета ще сияе по-дълго.

Периодично

Старателното почистване на дървени подове е свързано с подходящи препрати. Използване на домакински средства за защита и универсални решения, може само да отслаби повърхностния слой.

Никога

Никога не използвайте мокър моп или прекомерно количество вода, за да почистите дървени подове. Също така никога не използвайте восък или детергенти на маслена основа, тъй като те ще потъмнеят или ще нанесат трайни щети на пода. След това в трудно за почистване.

Подновяване блясъка с масло

Масивен или многослоен паркет ще има идеален завършек, когато е поддържан с подходящо масло. Процедурата по подновяване е проста и ясна. Тя може да се прилага за селективно подновяване на области, които получават най-голям трафик и подлежат на износване по-бързо от всички останали.

Старателно втривайте масло в повърхността, използвайки 5-10 мл за всеки паркет в стая. Премахнете всичката излишна мазнина. Оставете да изсъхне в продължение на 30 минути. Ограничете на целия трафик в продължение на най-малко 12 часа. Шлифоването не е необходимо, когато се прилага редовна грижа.

Scroll to Top