Какво означават различните цветове паспорти

В зависимост от това къде сте от паспорта ви може да се разбере много за вашата страна. Ако планувате полет до друга страна научете 2 неща. Първото е за евтини самолетни и второто, какво показва вашия паспорт.

Туризмът и пътуванията не разполагат с много думата в това как техните паспорти изглеждат. Трудно е да се вземе ласкателно картината (освен ако не сте Принц), не можете да изберете кои вдъхновение кавички рамкират подпечатани страници и не можете да изберете цвета на вашия паспорт, както и неговото покритие.

„Повечето паспорти в света са базирани на сини и червени основни цветове“, оказва се, че има огромна степен на вариация в нюансите паспорти. И докато по география, политика и дори религията влезете в игра, когато една страна избира своя паспорт и покритие, няма насоки или регламенти, които да диктуват цвета на тези национални документи.

Кой е и какво показва цвета на вашия паспорт – въпрос на национална идентичност.

Червени паспорти

Боливия, Колумбия, Еквадор, Перу имат паспорти бордо. Швейцарският паспорт и известната швейцарска-мода, съвпадат с техния флаг. Затова и цветът им произхожда от тази самоличност.

Сини паспорти

Съюзът на Бразилия, Аржентина, Паргуа, Уругвай и Венецуела, известен като Меркосур, всички похвали сини паспорти (с изключение на Венецуела, който все още има спортни червени паспорти от времето му в Андската общност).

Паспортът на Съединените щати, обаче, тъмно син през 1976-за съответства на сянката намерена в американското знаме.

Зелени паспорти са били използвани през 1930 г., последвани от бордо и черни паспорти през 1970г. И като стана дума за зелен паспорт, то нека разберем за неговата професия:

Зелени паспорти

Използват повечето ислямски държави, поради важността на цвета в тяхната религия. Вариации на зелено също се използват от членове на ECOWAS-икономическа общност на западноафриканските държави-включително Нигер и Сенегал.

Черни паспорти

Ето още един, много по-практичните, интерпретация за избор на паспортните цветове. Тъмните цветове (дори дълбоки нюанси на синьо и червено) показват по-малко мръсотия и са склонни да търсят по-официално изявление. Примерите включват Република Ботсвана, Замбия и Нова Зеландия, макар че за последния, черното е също считан за един от цветовете на националния флаг на страната.

В крайна сметка, можете да си направите извод за цвят, колкото искате, но паспортите представляват нещо много по-голямо от гео-политически и икономически връзки. Реално те принадлежат на хора. За някои от тях, те са пречка. За други, право на преминаване.

В края на краищата, страни като САЩ и Сирия издава сини паспорти, но Сирия е една от най-лошите по рейтинг страни, които издават паспорти в света. Като сирийски паспорт позволяват достъп само до 32 страни без виза, поради дипломатически отношения. Междувременно, САЩ има трети най-добър ранг паспорт.

„Правителствата по света имат свободата да изберат цвета и дизайна“. За съжаление, само няколко са разбрали важността на този документ за идентичност на марката на страната си.“

Норвегия, която наскоро представи своята печеливша паспорт дизайн от националния конкурс, като пример за страна, използвайки своите паспорти, за да определи своята индивидуалност и характеристики.

Американският паспорт е на път да получи пълна промяна: и докато дизайнът все още може да бъде освободен, ние знаем със сигурност, че страната има история на промени и покритие.

Scroll to Top