Ароматна мебел – Как се ароматизира?

Парфюмеристи, психолози и производители на мебели обединиха своите усилия и създадоха серийни модели на ароматизирани дивани, столове и шкафове.  Пахнещ масив. Много фабрики (Riva1920, E15, Draenert) използват за производството си мебели със силно ароматизирана дървесина. Повърхността се просушава, механически се полират, но не се покриват с лак, защото той «спира» естественият аромат на дървото. Ароматизирана полировка. Няколко месеца се източва аромата на дърво с особенна полировка – такава технология използват франските мебелисти (Rochambeau от Grange).

Мебелните аромати. Пробив стана технологията на фабриката Rattan Wood. Ароматът, който дава естествените масла, ще бъде внедрено в мебелите още на момента на сушене на дървесината. Така най-нежните аромати се задържат на повърхността почти година. А за възстановяване на аромата в комплектта с шкафовете и гардеробите за спалня купувачите получават съответната ессенция.

Вечният парфюм. Още една технология са изобретили японските учени: те са създали особен термопластик на основата на магнезиев металисикат (аналог на талка). На неговата повърхност се нанася ароматизирано вещество с нужният мирис. И въобще в близко бъдеще ще бъде наложено серийно производство на не скъпи мебели с практически вечен аромат.

Как се ароматизира меката мебел?

Благоуханната обвивка. Любимата текстилна обвивка: всички производители на тапицерии от текстил лесно могат да ги направят ароматни – достатъчно е да купят специален мебелен дезодорант (предимно него го използват собственици на кучета и котки). При такава ароматизация има два недостатъка: първо, дезодорантът подходящ за мека мебел е вариант за гостната с текстилна обивка, второ – ароматът се държи в рамките на час.

Италианците от Rattan Wood предложили своята система за ароматизация на мека мебел с кожена тапицерия на диваните с ярки цветове: техните колекции се създават в сътрудничество с парфюмерийната марка Dimar. Ароматизацията на помещенията се осъществяват благодарение на благоухаещата кожа, която е пропита с парфюм още при разкроя. Купувачите правят избор от десет аромата: мирта, талк, морска свежест, круша и женско биле, шоколад, зелен чай и др. Ако нито един аромат не ви хареса, фабриката е готова да създаде за клиента индивидуална парфюмерийна композиция.

Сънен тамян е, по-евтино да се използва за ароматизация на помещения «за ароматизиране» чрез свойствата на растенията. Технологията в съвършенство е усвоена от производителите на възглавници и матраци: към основната маса на пълнителя те добавят капки маточина, риган, мента, а също добавят валериан и евкалипт. След като човешкото тяло започне да нагрява дюшека или възглавницата, се отделят миризми на («ароматните молекули»). Още щом станете от леглото – аромата изчезва.

Scroll to Top